İşletmenizin satışlarından doğan vadeli alacakların , ödenmeme durumunu koruyan bir risk yönetim sistemi ve sigortadır.
Alacak Sigortası , alacaklarınızın ödenmeme riskini teminat altına alır,bununla beraber;
Aşağıda belirtilen şekillerde satışlarınız Alacak Sigortası kapsamı dışındadır ve bunlar için prim ödemeniz gerekmez;
Ticari alacak sigortası vadeli alacaklarınızı garanti altına alan bir sigorta şeklidir.Alacak sigortası siyasi (yurtdışı) ve ticari riskleri satışların %90 ı oranında telafi eder.
Ticari Alacak sigortası , şirketlerin , satışlarının artmasına yardımcı olmakla beraber şirketin güçlü bir yönetime sahip olmasını sağlar.
1- Yeni pazarlara açılma fırsatı
Poliçe dahilindeki satışların herzaman tahsil edileceği güvencesi ile satışa odaklanmak.
2- Mevcut müşterilerde derinleşmek ,satışları arttırmak
Ürününüzü denemiş ,daha fazla satın alma isteği olan müşterilerinize daha fazla satış yapma imkanı sağlamak.Taşıdığınız riskin farkında olmak
3-İşletmenize yeni finansman olanakları sağlamak
Bankalar ve finans kuruluşları alacakları garanti olan şirketlere her zaman daha uygun seçenekler sunacaktır.Son mevzuat değişiklikleride alacak sigortasını bankalar için teminat haline getirdi.
http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/28334019.asp
4-Risk yönetimi ve tahsilat iş yükünden kurtulmak
Risk yönetimi ve tahsilat için kaybettiğiniz zaman ve iş gücünden kurtulup satışa odaklanın.
5-Vergi avantajından yararlanın
Alacak sigortası için yapılan masraflar gider olarak gösterilebilir.Sigortayı kullanmadığınızdurumlarda tahsil edilemeyen alacakların vergiden düşülmesi için aciz vesikası (hukuki süreç)alınması gerekir
http://www.turkhukuksitesi.com/showthread.php?t=54877
Alacak sigortası maliyeti kazandırdıklarına göre her zaman daha ucuzdur.İyi kullanıldığında kendi maliyetini fazlası ile ödemekte ,hemde şirketinizin satışlarının güvenli bir şekilde artmasını sağlamaktadır. Ayrıca poliçe süresinde tazminat ödemesi alırsanız poliçe maliyetini zaten çıkaracaktır.
Poliçe primi Nasıl Hesaplanır?
Alacak sigortasında poliçe primi sigortalanan şirketin ;
Unutmayın ki alacak sigortasının maliyeti hiç bir zaman sağlayacağı kazançtan fazla değildir.
Yurt içinde ve yurt dışındaki ticari riskleri sigortalar. Ticari risk, sebepsiz ödememe, ödeme güçlüğü, iflas,iflas erteleme,haciz konkordato gibi nedenlerle oluşmuş bütün riskler teminat altındadır. Yurt dışı poliçeleri ayrıca politik ve savaş riskini teminat altına alır.
Peşin ,pos ve banka teminatı ile yapılan satışlar , grup firmalarına yapılan satışlar ve yurt içinde kamuya yapılan satışlar dışında kalan tüm vadeli satış cirosu sigorta kapsamına alınabilir. Teminat altına alınan ciro sigortalanabilir ciroyu belirlemektedir..
Prim hesabı yurt içi ve yurt dışına göre farklılık göstermektedir. Yurt içi alacak sigortasında dikkate alınan değişkenler, yıllık tahmini ciro , alıcı sayısı, faaliyet gösterilen sektör ve geçmiş yıllardaki hasar tutarıdır. İhracatta ise bu parametrelere ek olarak, Euler Hermes’in değerlendirme sistemi çerçevesinde alıcının faaliyet gösterdiği ülkenin risk grubu da dikkate değerlendirilmektedir.
Grup şirketlerine yapılan satışlardan doğan alacaklar sigorta teminatı altında değildir.
Fatura bedelleri haricindeki , anlaşmazlık kaynaklı ceza ve diğer giderlerle anlaşmazlığın çözümü için oluşan masraflardan doğan alacaklar sigortalanmamaktadır.
Müşterileriniz için onaylanan kredi limitleri, talep ettiğiniz tarihten itibaren geçerlidir. Eğer zaten hazırda limiti bulunan bir müşteri için artırım talebiniz olur ise bu talep onaylandığı tarihten itibaren geçerli olacaktır.
Alacak Sigortasında “açık hesap” satışlar herhangi bir teminat ile güvence altına alınmamış tüm satışları ifade etmektedir. Teyitli akreditif dışında kalan çek, senet veya ipotek gibi ödeme araçları alacak garantisi olarak dikkate alınmaz.
Poliçenin süresi 1 yıldır.Ancak müşteri talebine göre daha uzun süreçler değerlendirilebilir.
Bu sigorta sözleşmesi ile kararlaştırılan kredili satış ve kredili hizmet işlemlerinde alıcının;
A.1.1. İflas etmesi,
A.1.2. Tüzel kişi olması halinde, borçlarını ödeyememesi nedeniyle hakkında tasfiye kararı alınması,
A.1.3. Borçlarının ödenmesi ile ilgili olarak bir mahkeme veya yetkili bir resmi merci tarafından tüm alacaklıları bağlayan kısıtlayıcı bir karar alınması,
A.1.4. Borç ödemede acze düşmesinin belgelenmesi veya bu durumun sigortacı tarafından kabul edilecek başka bir şekilde kanıtlanması suretiyle yapılan icra takibinin sonuçsuz kalması,
A.1.5. Borçları ile ilgili konkordato ilan etmesi ve hukuki olarak yukarıda belirtilen durumlara eşdeğer görülen diğer haller sonucu satıcı konumundaki sigortalının Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde yaptığı satışların bedelini kısmen veya tamamen alamaması nedeniyle uğrayacağı maddi zararlar,
A.1.6. Ayrıca sözleşme olması şartı ile; yukarıda sayılan hallerin dışında alıcının sözleşmede kararlaştırılan şartlarla mal veya hizmet bedelini ödememesi (temerrüt) hali teminat altına alınmıştır.
Teminat poliçede belirtilmek şartıyla yukarıda sıralanan riziko gruplarından sadece biri veya birkaçı veya tamamı için verilebilir.