Sigortacılık ,üretim yapan ,ürünlerini ihraç eden ve ticaretle uğraşan sektörleri fiziksel risklerin yani sira finansal risklere karşı da korur. Üretim ve ticaretin yapılmasına ve sürdürülmesine katkida bulunarak risk yönetimi danışmanlığı hizmetini sunar. Ticari hayatta özellikleri pandemi gibi küresel kriz dönemlerinde, alacak tahsil kalitesinin 6nemi daha fazla ortaya çıkkmaktadir.Alacak Sigortasi; firmalarin herhangi bir teminata bağlanmamış vadeli satışlarından doğan borcun ödenmeme riskini teminat altina alan bir sigortadir. Bu Grun ile açık hesap, çek, senet ile yapilan satislar teminat altina alinmaktadir. Firmalar alacaklarını takip edip, tahsilat igin fazladan zaman ve insan gücÜ kullanmak yerine, asil faaliyetlerine odaklanarak satislarini ve karliliklari artırma yönünde enerji harcama imkan: bulabilmektedir. Firmalarin yaptiklari ciro ne kadar önemli ise alacaklarini tahsil etmeleri de en az satislar ! kadar Önemlidir.
Alacak Sigortasi, 18. yuzyil sonlarinda dogmus bir kavram olsa da asil gelisimi Bat: Avrupa’da politik riskleri karsilamak uzere I. ve Il. Dunya Savaslar! zamaninda olmustur.
Dunyada ticari alacak sigortasi özellikle gelişmiş Ülkelerde yogun bir sekilde kullanılmakta, bu sigorta UrunU devlet kurumlari ve 6zel sigorta şirketleri aracılığıyla müşterilerine sunulmaktadır. Devlet kurumlarinin daha çok ihracati tesvik etmek Üzere uzun vadeli yatırım urunleri ya da emtia ihracatından doğan ticari alacaklara yÖnelik teminat sagladigi görülmektedir. Turk Eximbank, US Exim (ABD), Coface (Fransa), Hermes
(Almanya), Sace (italya), Cesce (ispanya) ve Sinosure (Cin) bu kurumlara örnek olarak verilebilir.
Ozel sigorta sirketleri ise hem uluslararasi hem yere| ticaretten doğan ve daha ziyade kisa vadeli (prensip olarak 180 gUne kadar) alacaklara yÖnelik teminat, tahsilat ve tazminat hizmeti vermektedir.
Dunyada alacak sigortasına olan talebin bir sonucu olarak pazarın toplam hacmi son 20 yılda iki katına ulaşmıştır. Uluslararas! Kredi ve Kefalet Sigortalari BirliGi’ nin 2019 yil sonu verilerine gére 6zel sekt6r alacak sigortasi piyasasinda toplam 7 milyar Avro prim üretilirken, 3,5 milyar Avro civarinda hasar 6demesi yapilmistir. Kuresel ekonomide dalgalanmalar alacak Sigortasindaki tazmin taleplerini de etkilemektedir. Örnek olarak; 2008 yılında yaşanan küresel ekonomik kriz neticesinde alacak sigortasının hasar prim oranı %85 seviyelerine ulasmistir. Son yillarda hasar prim oranı %40-50 bandinda dir.
TÜRKİYE’DE DEVLET DESTEKLI ALACAK SİGORTASI
Deviet Destekli Ticari Alacak Sigortasi sayesinde firmalar, yeni is firsatlarini tahsilat kaygisindan uzak bir şekilde değerlendirebilmek, yeni pazar ve ürünlerle istikrarli bir sekilde buyUme gerceklestirebilmek ve finansmana erişimi daha hizli ve ucuz sağlayabilmektedir.
Kucuk ve orta dicekli işletmelerin vadeli satışlar kapsaminda riskin güvence altina alinmasina ilişkin talepleri, ] Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe giren Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortasi ile karsilanmistir. Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası!, KOBİ’lerin yurt içinde gerceklestirmis oldugu satışlarından dogacak ticari alacaklarını güvence altına almaktadır. Destekli Ticari Alacak Sigortasi’nin ticari hayata girmesi, KOBi’lerin yeni Türkiye ekonomisinde ticari garklarin en hizli dondugu istihdam alanlarının bu ürune ulasimini oldukça kolaylastirmistir.
Teminat kapsamındaki riskler; kredi limiti tahsis edilmis bir alıcının iflas, konkordato, tasfiye, vb. hukuki durumlar sonucu temerrude dusmesi dir.
Teminat kapsaminda olmayan riskler; peşin, kredi kartı, banka teminati ile yapilan satislar ile grup şirketlerine, Kamu kurum ve kuruluşları, belediyeler, odalar ve borsalar, meslek birlikleri, dernekler, vakıflar, kamu iktisadi kuruluslari ve tacir sıfatını tasimayan gerçek kişilere yapılan satışlar.
DEVLET DESTEKLI ALACAK SİGORTASINDAN KiMLER FAYDALANABİLİR?
Devlet Destekli Alacak Sigortasi‘ndan; – En az iki yil gecmisi olan, – Vergi ve SGK borcu olmayan, – Olagandisi Risk Yönetim Merkezi’nin risk değerlendirme kriterlerini sağlayan,
– Basit usul dışında vergi mükellefi olan,
– Bir önceki mali yılda yurt içi satışlardan elde ettigi cirosu 125 milyon Turk Lirasindan az olan; mikro, küçük ve orta büyüklükteki şirketler faydalanabilmektedir.
2020 yılı Sonu itibarıyla Devlet Destekli Alacak Sigortalarında sektor Uretimine bakacak olursak; toplam 28,2 milyon TL’lik prim Üretimi gerceklestirilmis olup, Turkiye Sigorta 23,2 milyon TL Lik Üretim ile toplam Uretimin %82 ‘sini elde etmistir. 2021 yılı Mart ay! itibarıyla sektörÜ toplam Uretimi 7,7 milyon TL olup, Turkiye Sigorta’nin bu Uretime katkis! 6,2 milyon TUdir.
DEVLET DESTEKLI ALACAK SİGORTASININ AVANTAJLARI
Devlet Destekli Alacak Sigortas! basta gÜvenli ticaret olmak Uzere işletmelere pek çok konuda faydalar sağlamaktadır:
şirket yÖnetim alacak sorunlarini bir kenara birakarak, asil faaliyet alanina odaklanir. KOBi’ler uygun maliyetlerle tahsilat hizmeti alarak maliyetlerini azaltır.
KOBİ’ler cok uzun zamandir ticaret yaptıkları firmalarin durumlar! ve 6deme performanslar hakkinda bilgi sahibi olabilirler, ancak yeni müşteri ile karsilasabilecekleri tahsilat riskini bu ürunu satin alarak elimine edebilirler. KOBİ’ler sigorta güvencesi ile daha fazla satış yapabilme imkanı elde ederler.
PRİM HESAPLAMASI
Prim hesabında, alacak sigortasi talebinde bulunan isletmenin son mali yilda vadeli satışlardan elde ettigi cirosu esas alinir. Net prim ve azami teminat tutarı, vadeli satışlardan elde edilen ciro esas alınmak suretiyle hesaplanir. Firmalarin alıcıları ile yaptı! azami vade surelerine gére 120 gtin, 180 gun, 240 gun ve 360 gun opsiyonlardan birinin seçilmesine olanak taninmaktadir.
Prim hesaplamasini bir 6rnek ile aciklayacak olur
sak;
@ X firmasinin 4 milyon TL toplam satisinin (cirosunun), 2 milyon TL’lik kismi vadeli satışlardan elde edilen cirosundan olusmaktadir. ligili ciroyu oluşturan alacaklarin i¢gerisindeki en uzun vade
dikkate alinir. Bu ornek icin azami vade stresinin 180 gun olduğu varsayılırsa, taksitli düzenlenen teklifte sigortali adayinin ödeyecegi net prim asagidaki sekilde hesaplanir;
@ 2 milyon TL * % 0.80″ = 16.000 TL net prim bulunacaktir.
@ Prime BSMV eklendiğinde oluşacak brüt prim: 16.800 TL olacaktir.
@ Bu para karsiliGinda merkezin sigortalıya odemekle yukumlu olacaq! tutar yani police azami sorumluluğu 16.000 * 30 = 480.000 TL olacaktir. (net primin 30 katt)